THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, May 19, 2010

Το νου σου ε?

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1 Ιουνίου 1940 και αυτοκτόνησε με χάπια και αλκοόλ στις 3 Οκτωβρίου 1993.
Ότι και να πω θα είναι πολύ λίγο. Έλεγα να κάνω μια συνοπτική βιογραφία της όμως η καλύτερη βιογραφία για καλλιτέχνες σαν την Κατερίνα Γώγου είναι αυτά που έχουν προσφέρει σε μας. Τα έργα τους και το πνεύμα τους. Έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως άγιος των Εξαρχείων , Μαγιακόφσκι της πλατείας Εξαρχείων και άλλα πολλά. Ένας καλλιτεχνικά ολοκληρωμένος χαρακτήρας που καταπιάστηκε με το θέατρο, τον κινηματογράφο, την ποίηση. Το τελευταίο που θα πω πριν παραθέσω ένα μικρο δείγμα του έργου της Κατερίνας και της προσφοράς της, είναι κάτι που έχει αναφερθεί από έναν blogger που καταπιάστηκε με το ίδιο θέμα.
"Η Κατερίνα Γώγου έκανε ποίηση σε μια εποχή που οι άλλοι "ποιητές" έκαναν δημόσιες σχέσεις. Πάνω από όλα ήταν η ίδια ποίηση. Ανάμεσα σε χάπια, ποτά, σβησμένα τσιγάρα, φτωχογειτονιές, προδοσίες... "
Στο τέλος της ανάρτησης υπάρχουν links με τις πηγές, εκεί θα βρείτε και το προαναφερθέν άρθρο.



Τρία κλικ αριστερά


22.

Η ελευθερία μου είναι στις σόλες
των αλήτικων παπουτσιών μου.
Φέρνω τον κόσμο άνω κάτω.
Μπορώ να σεργιανίσω ότι ώρα μου γουστάρει.
Π.χ. την ώρα που βάζετε τις μασέλες σας
Στο ποτηράκι με το νερό πριν κοιμηθείτε
την ώρα που απαυτωνόσαστε
την ώρα που κάνετε το χρέος σας
στα παιδιά σας, στο σωματείο σας
την ώρα που σας έχουν χώσει την ιδέα
πως τρώτε αβγολέμονο
και τρώτε σκατά
μπορώ και περπατάω,
με τα αλήτικα παπούτσια μου
πάνω από τις στέγες σας
-όχι ρε παιδάκι μου σαν εκείνη
την ηλίθια με τη σκούπα, τη Μαίρη Πόπινς-
δεν πιάνετε το κανάλι μου
μόνο όσοι έχουμε το ίδιο μήκος κύματος
ανθρωπάκια χέστες, κατά βάθος σας λυπάμαι
αλλά τώρα δε χάνω το χρόνο μου μαζί σας
δεν θέλω παρτίδες με κανέναν σας
η ελευθερία σας
είναι στις σόλες των τρύπιων παπουτσιών μου
θάρθει η ώρα που θα τις γλύφετε
και θα ουρλιάζετε κλαίγοντας "θαύμα, θαύμα"
αυτά τα παπούτσια
ποτέ δεν ξεκουράζονται και ούτε βιάζονται
όταν εγώ καθαρίσω από εδώ
θα τα φορέσει ο Παύλος, η Μυρτώ, φοράμε το ίδιο νούμερο, δεν λειώνουν,
όσες πρόκες και αν ρίχνετε στο δρόμο.
Σας βαράνε στο δόξα πατρί σας
θα έρθει η ώρα
που θα τρέχετε απεγνωσμένα στο στιλβωτήριο
"συνοδοιπόροι" και "αποστάτες"
να βάψετε τα δικά σας
μα η μπογιά
δεν θα πιάνει
ότι και αν κάνετε, όσα και αν δίνετε
τέτοιο άτιμο κόκκινο είναι το δικό μας.


4.





Ιδιώνυμο

Εκείνο που φοβάμαι πιο πολύ
είναι μη γίνω "ποιητής"
Μην κλειστό στο δωμάτιο
ν' αγναντεύω τη θάλασσα
κι απολησμονήσω.
Μην κλείσουνε τα ράμματα στις φλέβες μου
κι από θολές αναμνήσεις και ειδήσεις της ΕΡΤ
μαυρίζω χαρτιά και πλασάρω απόψεις.
Μη με αποδεχτεί η ράτσα που μας έλειωσε
για να με χρησιμοποιήσει.
Μη γίνουνε τα ουρλιαχτά μου μουρμούρισμα
για να κοιμίζω τους δικούς μου.
Μη μάθω μέτρο και τεχνική
και κλειστώ μέσα σε αυτά
για να με τραγουδήσουν
Μην πάρω κιάλια για να φέρω πιο κοντά
τις δολιοφθορές που δεν θα παίρνω μέρος
μη με πιάσουν στην κούραση
παπάδες και ακαδημαϊκοί
και πουστέψω
Έχουν όλους τους τρόπους αυτοί
και την καθημερινότητα που συνηθίζεις
σκυλιά μας έχουν κάνει
να ντρεπόμαστε για την αργία
περήφανοι για την ανεργία
Έτσι είναι.
Μας περιμένουν στη γωνία
καλοί ψυχίατροι και κακοί αστυνόμοι.
Ο Μαρξ..
τον φοβάμαι
το μυαλό μου τον δρασκελάει και αυτόν
αυτοί οι αλήτες φταίνε
δεν μπορώ γαμώτο να τελειώσω αυτό το γραφτό
μπορεί...ε;...μίαν άλλη μέρα...


Όποιος δεν ανατριχιάσει από το επόμενο τον παρακαλώ να κλείσει το blog και να μην κάνει τον κόπο να ξαναδοκιμάσει να μπει γιατί δεν θα έχει απολύτως κανένα νόημα.









Συνολικό έργο:



Φιλμογραφία (ως πρωταγωνίστρια)
Το βαρύ πεπόνι (1977) - σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος .... Τούλα
Παραγγελιά (1980) - σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος .... Κατερίνα
Όστρια, το τέλος του παιχνιδιού (1984) - σκηνοθεσία: Ανδρέας Θωμόπουλος

Υπόλοιπη φιλμογραφία
Ο άλλος (1952)
Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959) .... Λαζάρου
Το έξυπνο πουλί (1961)... Μαρίνα Μανή
Τα κωθώνια του θρανίου (1962)... Ριρή
Νόμος 4000 (1962) .... Κλειώ
Η ψεύτρα (1963) .... Ντόλυ
Γάμος αλά Ελληνικά (1964)
Δεσποινίς διευθυντής (1964)... Ντιάνα
Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965) .... Μπέτυ Κωνσταντινέα
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) .... Παγώνα
Μια τρελή, τρελή οικογένεια (1965) .... Σίσσυ
Ο τρελός τα 'χει τετρακόσια (1968)... Καίτη Λαμπρέτα
Η ωραία του κουρέα (1969)... Άννα
Αγάπη για πάντα (1969)... Πένυ
Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; (1971)... Φρόσω


Βιβλία της Κατερίνας Γώγου

Τρία κλικ αριστερά, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1978
Μεταφράστηκε στα Αγγλικά ("Three clicks left") από τον Jack Hirschman και κυκλοφόρησε στην Αμερική to 1983, από τις εκδόσεις "Night Horn Books" του San Francisco. (Night Horn Books, 495 Ellis Str., Box 1156, San Francisco, CA 94102)
Ιδιώνυμο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1980
Το ξύλινο παλτό, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-0292-8, 1η έκδοση 1982
Απόντες, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1986
Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1988
Νόστος, Εκδόσεις Λιβάνη, 1η έκδοση

Μεταθανάτιες κυκλοφορίες
Με λένε Οδύσσεια, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-3227-4, 1η έκδοση 2002
Νόστος, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-3796-9, Επανέκδοση 2004
[Επεξεργασία]
Βιβλία για την Κατερίνα Γώγου
Βιργινία Σπυράτου: Κατερίνα Γώγου: Έρωτας Θανάτου, Εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος, 1η έκδοση 2007

Δισκογραφία

Ποιήματα από ήδη εκδοθέντα βιβλία της χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία του (πρώην συζύγου της) Παύλου Τάσσιου "Παραγγελιά" (με υπόθεση βασισμένη στην ιστορία του Νίκου Κοεμτζή). Η μουσική της ταινίας, που έγραψε ο (μετέπειτα διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος) Κυριάκος Σφέτσας και επένδυσε τα εν λόγω ποιήματα, κυκλοφόρησε σε δίσκο (ΕΜΙ-1981) με τίτλο "ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ".Λίγο μετά το θάνατό της η EMI-Minos κυκλοφόρησε το δίσκο "ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ" σε CD (remastered ADD) το 1995.

Κυκλοφόρησε σε CD και το 2006 (σε περιορισμένα αντίτυπα) στη σειρά "Αποκλειστικές Επανεκδόσεις" των "Metropolis".

Επίσης στο youtube υπάρχουν αφιερώματα από εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης όπως για παράδειγμα "Εντροπία", "Πρωταγωνιστές" και "Μηχανή του Χρόνου".


Πηγές:

http://www.sarantakos.com/kibwtos/gogou.htm
http://el.wikipedia.org/wiki/Κατερίνα_Γώγου
http://www.apn.gr/music/greek-rock/κατερίνα-γώγου-μαγιακόφσκι-της-πλατε/
http://parathemata.blogspot.com/2008/09/blog-post_20.html
http://www.youtube.com/user/ferioik
http://www.youtube.com/user/Kirkh70

Καλή αντάμωση και να θυμάστε
Στο μυαλό είναι ο Στόχος
το νου σας ε;

2 comments:

stellitsa_roadhouseblues said...

Και πάλι μπράβο VS. Εγώ θα ήθελα μόνο να σχολιάσω την παρομοίωση της Γώγου με "Μαγιακόφσκι των Εξαρχείων". Αληθεύει ότι η ποίηση του Μαγιακόφκι με αυτήν της Κατερίνας μοιαζουν στα "ντεσιμπέλ", είναι φωνές δυνατές, που ο νους, η ψυχη, η συνειδηση, πειτε το οπως θελετε, δε μπορεί να αγνοησει. Ωστόσω, δε μοιάζουν στη χροια. Άλλο η στεντόρεια φωνή της ποίησης του Μαγιακόφσκι, που έχει την ίδια δύναμη με τη φωνή ενός εύρωστου, δυνατού και γερού μέχρι το μεδούλι άνδρα, που θέλει και μπορεί να ακτινοβολήσει αυτή την υγεία. Κι άλλο η αποφασισμένη και διαπεραστικη κραυγή του "αγριμιού" της Γώγου, που σαν αρσιβαρίστας προσπαθεί να σηκώσει και να τινάξει από πάνω του την αρρώστια που του κόλλησαν, με πείσμα, με τέχνη, σε υψηλές συχνότητες. Σαν τον καθαρισμό με υπερήχους που τινάζουν κυριολεκτικά τη βρωμιά μακρια, αλλά τα πιο ευαίσθητα αυτιά δε μπορούν να τους αντέξουν... Η ποίηση της Κατερίνας είναι αυστηρώς ακατάλληλη για... σκυλιά.
Συνέχισε έτσι VS. :)

xara_9 said...

πολύ όμορφο...απλό λιτό και πηγή συναισθημάτων...είναι υπέροχο να γίνονται αναφορές σε τέτοιους σπουδαίους ανθρώπους και να μην περάσουν στην λήθη!!!!!!!